Περί εγκληματικής ηλιθιότητας ΙΙΙ


Ποινές φυλάκισης επιβλήθηκαν στους Ντέιλ και Νέιλανι Νόιμαν από το Ουισκόνσιν για το θάνατο της κόρης τους Κάρα, το 2008.  Η εντεκάχρονη πέθανε από θεραπεύσιμη μορφή διαβήτη που όμως δεν είχε διαγνωσθεί.
Οι κατήγοροι είπαν ότι το ζευγάρι είχε προκαλέσει το θάνατο του μικρότερου από τα τέσσερα παιδιά τους με το να αγνοήσουν σαφή συμπτώματα σοβαρής ασθένειας, καθώς η κόρη αδυνάτισε σε σημείο που δεν ήταν ικανή να μιλήσει, να φάει, να πιεί ή να περπατήσει.  Είπαν ότι οι γονείς είχαν τη νομική υποχρέωση να πάνε την κόρη τους σε γιατρό, αλλά αντί γι’αυτό βασίστηκαν αποκλειστικά στην προσευχή για θεραπεία.

Η Κάρα πέθανε στο πάτωμα του σπιτιού της οικογενείας της περιστοιχισμένη από άτομα που προσευχόντουσαν.  Η άμεση βοήθεια δεν κλήθηκε παρά μόνο αφότου είχε πάψει να αναπνέει.
Για την υπεράσπισή τους οι γονείς είπαν πως πίστευαν πως η θεραπεία έρχεται από τον Θεό, και ότι δεν περίμεναν πως η κόρη τους θα πέθαινε, επειδή προσευχόντουσαν γι’ αυτήν.
Σε συνέντευξη που έδωσε ο δικηγόρος των γονέων στον ανταποκριτή του BBC World Service είπε: «Οι πελάτες μου βλέπουν την πνευματική θεραπεία ως τη σωστή ιατρική, και υποθέτω ότι εκείνοι που θα επιθυμούσαν σκληρότερες ποινές θεωρούν την ιατρική του δυτικού κόσμου ως τη σωστή ιατρική, φαντάζομαι πως εκεί βρίσκεται η διαφορά» και «οι πελάτες μου απλά τυγχάνουν να έχουν κάποιες αντιλήψεις που απέχουν πολύ από το κοινωνικό πρότυπο.»
Ο καθένας από τους γονείς θα πηγαίνει στη φυλακή επί ένα μήνα το χρόνο για τα επόμενα έξι χρόνια, ο ένας το Μάρτιο και ο άλλος το Σεπτέμβριο. Ο δικαστής είπε στους Νόιμαν ότι αυτό θα τους δώσει χρόνο «να σκεφτούν την Κάρα και τι θα ήθελε ο Θεός να μάθουν από αυτό».  Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ καλοί άνθρωποι, που αναθρέφουν την οικογένειά τους, οι οποίοι έκαναν μία κακή επιλογή, μία απερίσκεπτη επιλογή» και ότι «ο θεός πιθανότατα επεμβαίνει μέσω άλλων ανθρώπων, κάποιοι από αυτούς γιατροί».
Επίσης οι γονείς ετέθηκαν υπό επιτήρηση διάρκειας 10 ετών, ως μέρος της οποίας θα δέχονται μία νοσοκόμα να εξετάζει τα δύο μικρότερα από τα επιζόντα παιδιά τους τουλάχιστον μιά φορά κάθε τρείς μήνες, και θα πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά τους άμεσα σε γιατρό σε περίπτωση οποιουδήποτε σοβαρού προβλήματος υγείας.
Το πρωτότυπο της είδησης από το BBC: news.bbc.co.uk: Jail terms for faith healing pair
Η ίδια είδηση και στο Guardian: Parents given jail terms for relying on prayers to save dying daughter.
Σχολιασμός για την ίδια υπόθεση πριν από ένα μήνα στου Φραγκόπουλου:  sfrang.blogspot.com: Εγκληματική θεοπληξία…
Η είδηση που σχολίασε ο Φραγκόπουλος: news.bbc.co.uk: Praying man let his daughter die πριν από ένα μήνα αφορούσε την απόφαση των ενόρκων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένας αιώνας από τη γέννηση του Ελύτη - επίκαιρος και ζωντανός

Οι νεκροί και οι σκιές - μια προ Φώτων επιφοίτηση